Frossen stjernefrukt
Tre skiver stjernefrukt i frossent vann oppå en lysboks + sepia filter fra PS Elements.

Er det noen som har tips om hva jeg kan legge oppå lysboksen for å få OK bakgrunnsfarger? Så langt har jeg prøvd farget, transparent papir, kreppapir, plastikkposer og cellofan (her brukte jeg ikke noe).

Hva er ideell temperatur i fryseboksen for å få gjennomsiktig is med noe mønster i?

Noen som har gode tips om hva jeg kan gjøre for at frukten (eller hva jeg måtte finne på og fryse) skal holde seg i ro i fryseboksen (og ikke flyte rundt og... grrrr..... lage helt andre mønstre enn de fine jeg hadde planlagt)?
Utstyr
  • Olympus E-1
  • Zuiko 50 mm 1:2 Macro ED
  • Brennvidde50mm
  • Blenderf/3.5
  • Lukker1/640s
  • FilmtypeISO 400, RAW
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriDiverse
  • Lastet opp
  • Visninger535
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_120036} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (15)
John G.
Ikke så mye tips å komme med, dessverre.
Dekorativt og visuelt spennende, selv om jeg ikke er så sikker på sepia'n.
Et morsomt tema, dette, da mulighetene for variasjon er stor. Har selv prøvd meg, se bilde nr. 93958 , med et resultat mye likt ditt. Jeg tok med meg isblokka/plata ut i dagslys, satte den på høykant og ''fyrte løs''.
John :-)
Ann F.
Åhåja, her bobler det av ideer ser jeg.
Bakgrunn på lysbboksen har jeg ingen andre idéer til deg enn det vi har snakket om på mail allerede, og det samme som John nevner som vi også var inne på i mail.
For at det ikke skal flyte rundt - tror kanskje det lønner seg at de ligger i en beholder med flat bunn type lasagneform, men av den fete plasttypen som aldri tørker ordentlig i oppvaskmaskinen, da er det enkelt å få isblokken ut igjen fordi plasten er myk og kan bøyes når det begynner å smelte litt igjen.
Og at de legges på en overflate i fryseren som er HELT plan og at du sjekker innimellom før det fryser helt at de ikke har forskjøvet seg.
Har du forsøkt å fryse det ned i farris i stedet for vann? Kanskje kullsyren kan bidra med noe mønster? Eller dryppe nedi noen dråper konditorfarge når det begynner såvidt å fryse og røre rundt litt eller helle oppi litt farget vann for å få større fargede flater enn bare dråper.
Temp'en er jg ikke sikker på, kan du ikke bare prøve med kjempekaldt. Og så med ikke veldig kaldt? (Håper du har en egen fryser for maten.)
Gi rapport tilbake, er du snill, dette må vi forske videre på.
Mvh ann
Caroline M. S.
Takk for kommentar John. Det var faktisk ditt flotte bilde fra i fjor som fikk meg til å få lyst til prøve meg på frossen frukt og grønt. Har hatt bildet ditt i hodet et helt år nå. :-)

Og siden har jeg lurt på hvordan jeg kunne få til for eksempel blå bakgrunn og gule sitroner. Plassering i vinduskarmen ville ikke hjulpet - da hadde jeg bare fått naboens ganske så mørkebrune teglstensfasade med lysegule vinduskarmer. He, he - et (kort) øyeblikk lurte jeg på om tingen var å legge en glassplate mellom to bukker en dag med knallblå himmel og legge meg under glassflaten. :-D Men så kom jeg på at jeg kunne bruke en lysboks (slik en sak man bruker til å se på lysbylder med) med et eller farget plast eller papir for å få bakgrunnsfarger og sidelys for at sitronen (eller hva det måtte være) beholder farge/ikke får samme farge som bakgrunnen.

Jeg får prøve noen større isblokker på høykant også - med hvit/grå bakgrunn som deg. Må bare få ryddet litt mer plass i fryseboksen først. :-)

Jeg burde kanskje lagt ut dette uten sepia-filteret, men det så så kjedelig og grått ut uten. :-(
Caroline M. S.
Tusen takk for mange gode forslag Ann (du kom i mellom). Farris og/eller konditorfarge må jeg prøve - det høres ut som det kan bli mye bra ut av. :-)

Ikke noe problem å få isen ut av boksene jeg har brukt - noen sekunder i varmt vann og så glir de rett ut. Satte isblokken oppi nettopp en lasagne-form oppå lysboksen (og holdt isklumpen på plass ved å legge et par tannstikkere under).

Hmm - helt plant i fryseboksen - det er det nok verre med i denne gamle bygården som bikker i alle retninger. Jeg får heller satse på at det går ann å flytte litt på frukten/grøntet før isen er helt frossen.
Jørgen J.
Hei Caroline
Jeg har selv fotografert mange blomster fryst ned i is i fryseren. Jeg bruker flate plastbakker som allerede er foreslått. Disse står i vater i fryseren fylt ca en tredjedel med vann, når dette er fryst legger jeg ned blomstene slik jeg ønsker det på isen med ganske lite vann for å binde blomstene når det igjen fryses, deretter fyller jeg opp plastbakken og lar det fryse på nytt. Isblokken plasserer jeg ute på høykant i sterkt baklys, eller motlys om du vil. ca 30 cm bak isblokken har jeg en plate med en klype øverst til å feste ulike fargete bakgrunne, dette er kartonger i ca 40*50 cm og fås kjøpt i de fleste papir og bokhandlere. Bunnplaten det hele står på er en stor finer plate, på denne har jeg limt fast lister, foran på platen 2 lister med samme mellomrom som tykkelsen på isplaten. Bakert er der 2 lister med samme mellomrom som tykkelsen på finerplaten som jeg fester den fargede kartong på. Jeg bruker også denne oppstilling når jeg fotograferer blomster (uten is) da bruker jeg en ''himmelblå'' kartong som bakgrunn. Alt plasseres ute på et bord og jeg kan snu alt slik at jeg får inn sollyset fra den vinkel jeg ønsker det.
Gjør også følgende forsøk: når du tar isplaten ut av fryseren, så hel kokende vann på direkte, da sprekker isplaten opp med mange sprekker uten å falle fra hverandre. Dette gir et interessant lysspill i motlys.
god fornøyelse og god jul

jørgen
Caroline M. S.
Tusen takk Jørgen! Her var det mange gode tips jeg må prøve (og tror jeg skal finne fram farget kartong og en gammel, kraftig arbeidslampe i stedet for å vente på at det kommer sollys *S*). Det med å helle kokende vann på isblokken høres kjempesmart ut.

Jeg prøvde å fryse vann i flere omganger, men det resulterte bare i at isen ble hvit (ugjennomsiktig) og fikk noen lite pene, store buler på toppen. Kanskje det har mest med temperaturen i fryseboksen å gjøre, og kanskje jeg kan prøve og legge blomster og annet opp-ned i boksene/formene?
Carsten S.
Fint og dekorativ bilde men litt todimensjonalt kanskje.
Jeg vil tippe at du ikke burde ha temperaturen lavere en -5°C for å få fint gjennomsiktig is.
Eller eksperimenter litt med en tynn blanding av vann og spylervæske??
Caroline M. S.
Takk for kommentar og forslag Carsten. :-) Spylerveske? Hvilken effekt vil det gi?

Hilsen Caroline (som ikke har hatt bil på mange år og har to mekanikerbrødre som ordnet det meste i den tiden jeg hadde bil). ;-D
Carsten S.
Spylervæske setter ned frysepunkt og du vil få et annet utseende og muligens holde noe av de transparante også ved lavere temperatur som i fryseboks. Men kanksje det blir akkurat omvendt. I alle fall kunne kunne jeg tenke med at det blir interessant :)
Nils Sigve H.
Ville bare si at dette var et tøft bilde, som klart skiller seg ut med sitt orginale motiv.
Odd Tore S.
Originalt motiv, eller kanskje heller opplegget med å lage et motiv.
Før kunne man kjøpe sett som het noe slikt som ''Den lille kjemiker/fysiker'', det måtte vært noe her med den forskertrangen du legger for dagen.
Men jeg tror at Jørgen er inne på noe med å lage en isbunn og så legge gjenstander og litt vann på topp for å fryse fast mønsteret du ønsker. Problemet kan vel være at det blir grått.
Da jeg gikk på skøyter før ismaskinenes tid, brukte banemesteren litt varmt vann i det siste laget før løpene slik at isen skulle bli ekstra glatt og fri for rim. Det virket, toppen på gammelisen smeltet og gammel og ny is gikk i ett. Tipper på at du må eksperimentere litt med temp og tid for å få det til å bli blankt.
Kokende vann lokalt gir masse varmespenninger, du kan nok styre både hvor sprekkene kommer og litt hvordan de blir også etterhvert.
Det blir spennende å følge opp prosjektet ditt, regner med at du får tid til litt julefeiring innimellom?
God jul!
Odd Tore
Bjørn H.
Hei Caroline ...

Jeg kan med engang si at jeg ikke har så mye å bidra med her, men jeg ble jo veldig nysjerrig nå da, og tror jeg retten og sletten må begynne å fryse ned ting og tang i frysern etterhvert .. :)))

Uansett teknikk, så er bilde orginalt, dekorativt ...og flott å se på ...

Syns du er bra kreativ -

Tiden har flydd fort, og nå er det jo allerede .... lille julaften ....

Tror jeg benytter anledingen til å takke for mange koselige samtaler i året som har gått, og også fine kommentarer -

Ønsker deg en fredelig jul ....

(håper jeg ikke blei for privat og kosepratete på ''fotosiden'' nå da, men ...det er vel alltid litt ekstra stor takhøyde i julen.... ) hehe

Klem Bjørn ;¤

Caroline M. S.
Takk for nye kommentarer og tips. :-) Carsten – det høres smart ut med spylervæske. Nå satt jeg her i ettermiddag og lurte på hvor lang tid det ville ta å spise opp innholdet i fryseboksen slik at jeg kan senke temperaturen fra minus 20 grader til minus 5. :-D

Odd Tore: Det høres også lurt ut med varmt vann oppå den gamle isen. Har en ny ladning på gang i fryseboksen nå – med farris og sitter her klar til å pensle med varmt vann. Ser forresten ut som farrisen fryser seinere enn springvann (eller kanskje det bare er jeg som er utålmodig og begynner å bekymre meg for om jeg blir ferdig med årets fattigmenn og andre julekaker?). Fikk forresten et tips fra en venninne i Nederland nettopp om å bruke destillert vann – det blir klarere/mer gjennomsiktig sier hun.

Nils Sigve: Så fint at du liker bildet. Jeg liker det jo selv også selv om det ikke ble helt slik jeg hadde forestilt meg.

Bjørn: He, he – ja, kanskje vi kan konkurrere om de rareste tingene å fryse ned? Og takk for julehilsen – koselig det. ;-D *piler over til Bjørns julebilde*
Ketil K.
Julestemning i sepialys. Her kom det fine råd om svevende frysninger! Siden det bare er bakgrunnsfargene du vil forandre ville jeg prøvet vanlig PS teknikk, med selection tool av bakgrunnen, masking og bruk av hue. Vil du virkelig kjøre opp en julehimmel som bakgrunn kan du vel bruke gradient tool fra mørkeblått i bånn til kveldsrødt øverst? (He-he)
Ha ellers riktig god jul og takk for et år med fin kniving i OKK!
Tarjei Ekenes K.
pent

:-D ! son tarjeiav !
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu