Pinhole Day 2004
I dager er det World Wide Pinhole Photography Day 2004. Øyvind Dahle i Oslo Kamera Klubb har laget nålehull i kameradekselet til E-1'en min (etter at jeg selv hadde bommet fire ganger med to for små og to for store hull), lånt ut egg og IKEA-stæsj og stilt som modell.

Takk for hjelpen Øyvind og for en gøy og lærerik ettermiddag! :-)

Og som dere kan se - det gikk an å bruke digitalt speilreflekskamera som hullkamera selv om det ikke akkurat ser ut som noe hullkamerabilde (for liten billedbrikke til å få vidvinkel og slett ikke skarpt). :-)
Utstyr
  • Olympus E-1
  • -
  • Brennvidde??mm
  • Blender-
  • Lukker10s
  • FilmtypeISO 400
  • Nei
  • AnnetPluss kameradeksel med nålehull.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriDiverse
  • Lastet opp
  • Visninger561
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_85771} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (21)
Erlend K.
Artig prosjekt. Jeg har tenkt på dette selv, men har ikke kommet så langt ennå. Det du har fått til her overgår faktisk mine egne forventninger.
Rune T.
Hei Line!

Tenk deg mulighetene i forhold til f eks blomster!!! Drev selv en god del med pinhole tidligere, men har hatt liten suksess med det digitale. Ditt resultat oppfordrer til nye forsøk!

Mvh
Rune
Christine Elene S.
så gøy!
Caroline M. S.
Takk for raske kommentarer. :-)

Ja, kjempegøy Christine Elene!

Rune: *ler* Først leste jeg ''oppmuntrer til nye forsøk'' og ble riktig så stolt, men så oppdaget jeg at du hadde skrevet ''oppfordrer''. :-D Jeg tok noen flere bilder av stæsjet til Øyvind også - blider av noe som lignet på blomster. De ble omtrent som den gule dingsen til høyre i bildet, så jeg tror jeg heller skal slå meg på bygninger, veier og biler og se om det går bedre. :-)

Erlend: Håper du kommer i gang med digital-pinhole snart da, og så kan kanskje jeg komme løpende til deg for å få tips. :-)
Inger-Lise S.
Hei Caroline!
Jeg sier det rett ut:Jeg skjønner ikke hva du snakker om! Ser bare et kjempe-egg,en person og en blomst...:-(

mvh Inger-Lise
Caroline M. S.
Inger-Lise: Jeg har tatt bilde uten å bruke objektiv. Man kan lage hullkamera av kakebokser, whisky-bokser, kakaoesker, bygge av tre eller metall, bruke gamle analoge kameraer osv. Lage et lite hull i boksen, ha film inni. Få til skikkelig vidvinkel og ultraskarpt fra ende til annen. Jeg har testet hvordan det gikk å bruke digitalt speilreflekskamera som hullkamera.

Her kan du lese mer: http://home.online.no/~gjon/holfoto.htm

Og her kan du se hullkamerabilder: http://www.pinholeday.org/
Odd Tore S.
Artig, har prøvd det før i forbindelse med solformørkelser, men ikke digitalt. Her har vi muligheten til å bedømme resultatet med en gang, og det kan nok trengs.
Mellomring(er) trengs også, litt verre.
Resultatet ditt ble svært så interessant, det ser ut til at hullstikkeren har falt i transe under eksponeringen.
MVH
Odd Tore
Caroline M. S.
Odd Tore: Takk for kommentar. Litt krøkkete med digitalkamera ja. Kunne jo ikke se noe som helst i søkeren (og heller ikke så lett å se på kamera-skjermen - der ser jo det meste skarpt nok ut).

Prøvde med mellomring også - effekten ble mer tele (og muligens enda mer uskarpt).

He, he - hullstikker Øyvind måtte sitte pent og tålmodig de ti sekundene eksponeringen tok, og i tillegg ventet han minst ti sekunder til mens kameraets støyreduksjonsfunksjon jobbet. Jeg tror jeg har funnet meg en ny yndlingsmodell i ettermiddag. :-)
Øyvind D.
Takk for i dag, det var du som fikk til de beste bildene! Hva med å kutte akkurat i støvet(?) i panna slik at egget og hodet får litt mer gjentagende form? Og kanskje uttrykket blir mer salig?

Vannrette striper og ringer ut fra midten - er det kun jeg som ser de på min skjerm? Er de synlige på original-fila, er det noe som pinholet har medvirket til? Det er mulig at pinholet ikke er plassert nøyaktig i midten, hvordan finner man ut det? Monterer det på mellomringen og titter?

Prøv tilsvarende som selvportrett! Og flere andre, så det blir en serie?

Øyvind:D
Bjørn H.
Hei Caroline !

Har ikke testet dette før, så derfor heller ingen erfaring, men du verden så kult det ser ut........

Tja.... har lest Øyvind sin kommentar, og ser også noe svake striper og rundinger fra midten, men helt ubetydelig.

Vet ikke om det trengs noen beskjæring her, syns det funker fint ...

Så nå blir det vel en objektiv fri vår nå da, med blomsterbilder fra Botanisk hage, med kamerahus og en kakeboks... gleder meg allerede ... :)

Bjørn ;¤



Nils W.
Hei Caroline, dette ble jo festlig det!
Takk for mailen, bildene ble helt fine, har lagt et ut på pinholeday galleriet allerede(motorsykkelbildet)......Nils
Inger-Lise S.
Hei igjen! Utrolig! fatter ikke at det går ann,jeg! Men takk for svar og linker:)

Hilsen Inger-Lise

Ha en god dag!(Selv går jeg på krykker etter synkronhopping med en padde...:-( )
Caroline M. S.
Takk for nye kommentarer. :-)

Øyvind: Jeg ser ikke de vannrette stripene, men ringene er store og tydelige på min skjerm også. Det er ringer på nesten alle bildene jeg tok inne og de ble enda tydeligere etter at dette bildet fikk en omgang med 'levels' og reduksjon av billedstørrelsen. Jeg kan ikke se ringer på utebildene.

Det er vel mulig at billedkvaliteten ville vært bedre om jeg brukte RAW. PCen min er for gammel. Kan ikke bruke beste jpg-kvalitet en gang uten at den kræsjer og jeg har for gammel programvare til å bruke softwaren som fulgte med kameraet.

Ellers ser jeg jo selvsagt også at billedkvaliteten blir dårligere jo høyere ISO og lukkertid jeg bruker.

He, he - jeg regner det som helt usannsynlig at nålehullet er helt midtplassert - jeg klarer jo ikke se hullet. ;-) Å sjekke med mellomring høres ut som et godt forslag.

Jeg har kun sett et annet bilde hvor E-1 er brukt som hullkamera. Fotografen hadde ikke borret hull i deksel - bare plassert metallpapir med hull laget med gaffel foran, brukt ISO 1600 og eksponert på 1/8 sekund. Resultatet var OK - mer uskarpt enn her, men softere på en måte. Noe mørkere og med noe mer korn. Jeg tror sannelig jeg skal skaffe meg noe egnet medtallpapir og prøve meg fram med ulike hullstørrelser uten streving med borring av hull i deksel og nøyaktig plassering og taping. :-)

Takk for tips om beskjæring. Skal gjøre det. Og selvportretter kan jeg vel alltid få til, men jeg vet ikke helt om jeg har venner som ville stille opp like friskt som deg. :-)

Bjørn: Ja, det var morsomt dette. Du kan jo prøve med D100'en din. :-)

Nils: Takk for sist! Kawasaki-bildet ditt er det jeg likte best av dine.

Inger-Lise: Uff, da - men padden din ble kul, og forhåpentligvis verd noen dager på krykker. :-)
Rune N.
Hei Caroline!

Ser ut som dere hadde det gøy her! Ros for lekenheten deres!

mvh
Rune
Arne S.
Bildets styrke ligger i et visst surrealistisk preg og en sjarmerende ung mann.

Ellers må jeg innrømme at Pinhole blir mer teknikk enn fotografi for meg. Jeg faller relativt fort av lasset når diskusjoner rundt framgangsmåter og prestasjoner blir viktigere enn bildet. Om man fotograferer med nikon, canon eller pinhole er et fett for meg, bare resultatet blir bra. Og dette ble dessverre ikke spesielt spennede.

Jeg har derimot veldig sans for å leke. Dersom pinnehullene resulterte i latter og glede underveis er det jo verd bryet. Men som sagt ..

Du vet at paddene ikke kan hoppe, Inger- Lise.

:)
Kristoffer R.
Morsomt som eksperiment!
Jarle L.
Her var det mye nytt(ig) ;-). Ser ikke striper her, men noen ringer er det.

Jarle
Caroline M. S.
Takk for nye kommentarer. :-)

Arne: Jeg er helt enig med deg. Det er resultatet som teller - ikke hva slags utstyr man har brukt på hvilken måte. Som bilde er dette dårlig/uinteressant, men det kunne kanskje vært alright om digitalkameraet hadde funket på samme måte som et vanlig hullkamera med skarpt egg, skarp IKEA-dings, skarp Øyvind og skarp vegg. Og som Rune T. sier - hadde man fått digitalkameraene til å virke som vanlige hullkamera kunne det gitt fantastiske muligheter.

He, he - og jeg som kjøpte E-1 på grunn av vekten (spesielt lette objektiver) ville blitt henrykt om jeg også kunne legge igjen objektivene hjemme. Ha, ha - og kanskje kunne jeg moret meg storlig over fliring fra andre som ville sagt ''se hun amatøren der som har glemt å sette på objektivet''. :-D

Jeg kommer til å prøve meg litt mer på hullkamerabilder med E-1'en, men jeg har ikke den helt store troen på at jeg vil få til noe som fungerer bra. Hullkamera og andre gamle fototeknikker er det eneste som kunne fristet meg til å bruke film igjen.
Tarjei Ekenes K.
dette synes jeg ble uskarpt og rotete komponert

:-D ! son tarjeiav !
Caroline M. S.
Det synes jeg også Tarjei. :-) Men de andre hullkamerabildene mine ble enda verre. Et par utebilder ble litt skarpere, men veldig kjedelige. Så dette ble mitt bidrag til den internasjonale hullkameradagen. :-)
Avsluttet .
Heisann

Veldig artig ble det lell.

Vh Svenn
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu